Hoe

Gereedschap

Elk project is maatwerk. Iedere organisatie en vraagstelling is immers anders met zijn eigen wensen en dynamiek. Bij het onderdeel gereedschap vindt u een aantal voorbeelden van gereedschappen en werkvormen, deze zijn eenvoudig aan te passen en in te zetten in uw organisatie.

Op avontuur!

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om geheel open een project aan te gaan en een vraag neer te leggen. Zo zijn de andere gereedschappen immers ook ontstaan. Op avontuur! Hierbij stippelen we geen vaste route uit, maar ontstaat elke stap uit de voorgaande. Gelukkig hebben we toch houvast want we kunnen wel een aantal fases onderscheiden.

Fases

Bij elk project zijn een aantal fases te onderscheiden:

  • Vraagstelling > welk vraagstuk speelt er in de organisatie?
  • Onderzoek > [gezamenlijk of solitair] verkenningstocht met gebruik van beeld.
  • Resultaat > de uitkomsten/conclusies worden vormgegeven en naar wens in oplage gemaakt.
  • Teruggave > aan deelnemers of alle medewerkers binnen de organisatie om te delen, vast te houden wat er is gezien en besproken, om het levend te laten blijven, visueel en tastbaar.

Deze cyclus kan herhaald worden om te verdiepen maar er kunnen ook kleine en grotere cycli naast elkaar bestaan.

Hoewerkthet_01

Werkwijze

Mijn werkwijze kenmerkt zich door het creëren van zo veel mogelijk ruimte binnen een duidelijke structuur. Openheid, gelijkheid, kijken en onderzoeken zonder te oordelen zijn voor mij belangrijke principes.

Advertenties