Bibliotheek Amstelland

Eerst lekker veel beeld en verder naar beneden de case beschrijving.

De case

Evenals veel andere organisaties heeft de Bibliotheek Amstelland te kampen met fikse bezuinigingen. Het zijn pittige tijden, waarbij men al snel geneigd is om de blik naar binnen te richten. Maar juist in deze tijden wil de bibliotheek haar blik verruimen. ‘Hoe boren we juist nú de energie, creativiteit en oplossingskracht bij onze medewerkers aan?’

Mijn inbreng

In cognito heb ik de bibliotheek doorkruist en mijn inzichten vertaald in beelden. Deze beelden vormden de basis voor de Beeld Estafette. Dit zijn posters met illustraties en prikkelende vragen die rouleren binnen de organisatie waarop medewerkers kunnen reageren. Het was geweldig om te zien hoe goed dat werkt.
De beschreven posters werden tijdens een bijeenkomst besproken om zo de essentie te filteren uit alle reacties. Wat is er nu werkelijk aan de hand binnen de organisatie? De vraag “Hoe leggen we verbindingen?” riep de meeste reacties op. Er bleek een grote behoefte te zijn aan meer verbondenheid in de organisatie, tussen de medewerkers, de verschillende vestigingen en met de klant.
Deze uitkomst en het gesprek -Hebben we een verhaal? Hoe gaan we dat dan doen?- heb ik samengevat in een poster voor alle bibliotheken. Een belangrijke bevinding die ik heb verbeeld is dat een ieder zelf de motivatie moet voelen om een drempel over te gaan, om in beweging te komen.

In de creatieve sessie Van Beeld naar Woord heb ik samen met de medewerkers het karakter van de bibliotheek onderzocht – wederom aan de hand van beeld. Het is mooi om te zien hoe de persoonlijke ingang leidt tot een gesprek over de cultuur van de organisatie en wat men daar nu eigenlijk van vindt. De uitkomst van deze sessie heeft in boekvorm langs de vestigingen gerouleerd.

Daarnaast heb ik de belangrijkste eye-openers gepresenteerd aan MT, bibliotheekhoofden en coördinatoren.

De opbrengst

Het creëren van momenten om gezamenlijk te praten over de organisatie bleek waardevol. Directeur Christine Kempkes:

‘Het traject heeft vrije ruimte gegenereerd. Bij de MTpresentatie kwamen de creatieve geest en professie van de kunstenaar perfect samen met onze eigen missie, visie en diverse ontwikkeltrajecten. Reden voor ons om de samenwerking met plezier voort te zetten, onder andere in de vorm van nieuwe creatieve sessies.’

Advertenties

One thought on “Bibliotheek Amstelland

  1. Pingback: In de krant! | Bernetificatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s