Mooi! > Nervous System

Gister kwam de hanger binnen van Nervous System die ik mijzelf cadeau had gedaan. Wat een mooi ding! Gebaseerd op structuren en geometrische vormen uit de [natuurlijke] wereld om ons heen, digitaal ontworpen met gebruik van simulaties en 3D geprint.

De hanger is onderdeel van de collectie Hyphae.

“Hyphae is a collection of 3d-printed artifacts constructed of rhizome-like networks. Inspired by the vein structures that carry fluids through organisms from the leaves of plants to our own circulatory systems, we created a simulation which uses physical growth principles to build sculptural, organic structures. Starting from an initial seed and a surface, we grow a hierarchical network where nodes constantly branch and merge.”

Het begrip rizoom kom je nu ook tegen als metafoor voor de samenleving.
Rizoom is een term uit de biologie die verwijst naar onderaardse wortelstructuren die zich met elkaar verbinden en zo één groot organisme vormen.

“Een samenleving is een netwerk van netwerken die op de een of andere manier allemaal met elkaar verbonden zijn, maar waarin tegelijkertijd geen samenhang, maar juist fragmentatie en gelaagdheid te ontdekken valt. Verbondenheid zonder samenhang is een belangrijk kenmerk van het rizoom.”

Ik vind het een mooie metafoor en zie het haast voor me als in het filmpje hierboven, maar dan als een continu haast vloeibaar proces waarbij er ook weer verbindingen verdwijnen, dynamisch en onvoorspelbaar welke kant het nu precies op gaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s