Van Simon Sinek naar de schijtlijster

Voor een KIS courseday waren we te gast bij Hutten Catering in Veghel en voor mij vielen daar een aantal dingen prachtig op hun plaats.

Meerdere malen kwam de onderstaande TED talk van Simon Sinek ter sprake. Bob Hutten van Hutten Catering vertelde gepassioneerd dat hij na het zien van het filmpje de emotionele waarde, het waarom als uitgangspunt heeft genomen voor de visie op zijn bedrijf en de relatie met zijn medewerkers. De beste, de leukste en de gelukkigste worden, dat is zijn motto.

Mij raakte vooral de gedachtegang dat de “waarom” vraag gelegen is in het limbisch systeem van de hersenen waar onder andere de emotie en motivatie zich bevinden. Het is (evolutionair gezien) een van de oudste delen van de hersenen.

Jaren geleden alweer las ik “Tranen van de krokodil” van Piet Vroon. In dit boek over de evolutionaire geschiedenis van het brein onderscheidt hij drie stel hersenen, namelijk de hersenstam, het zogenaamde limbische systeem en het laatst ontwikkelde deel van de schors van de grote hersenen (neocortex), die globaal een indeling toestaan die eigen is aan het gedrag van een reptiel, een zoogdier en de mens.

Een paar weken geleden was in VPRO’s Labyrint De kracht van de massa te zien hoe kakkerlakken onder groepsdruk andere keuzes maken dan ze zouden doen als ze in hun uppie waren. Lijkt dat niet verbazingwekkend veel op de Abilene paradox?

Niets dierlijks is ons vreemd en zo lijken veel van de onbewuste beslissingen die we nemen niet te worden gestuurd door de ratio, maar door hoe het voelt. En dat is precies de ingang die de kunstenaar neemt. Door het communiceren met beelden, geluid en ervaringen passeer je die rationele huls. Zo komt de inhoud heel direct binnen en kan je organisaties op een nieuwe manier houvast bieden in de zee van vraagstukken.

Nu begrijp ik waarom ik vroeger al gefascineerd was door het Beestenkwartet getekend door Peter Vos met daarin de kloothommel, de sloddervos en de schijtlijster!

beestenkwartetpetervos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s